Zoektocht in de bakermat van artistieke identiteit
Tweezijdig Belicht

VEERE. Op 2 oktober opende burgemeester Rob van der Zwaag van Veere de tentoonstelling ‘Tweezijdig Belicht’. In locatie Schotse Huizen van Museum Veere tonen 20 leden van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders en 6 van de Belgische Marine Schilders hun werk.

Aanleiding tot deze expositie is het Cultureel Verdrag Vlaanderen/Nederland dat 20 jaar geleden is gesloten.
Initiatiefnemer van dit kunstproject is het bestuur van Stichting Maritime Art & Design (MAD) Middelburg.
Volgens voorzitter Dimp Nelemans lijkt de belangstelling voor moderne schilderkunst van eigen bodem  te verschralen. Zijn mensen anders naar kunst gaan kijken.
MAD vraagt zich af of daar iets anders voor in de plaats komt.

Kunst en kunst kijken doen een appel op identiteit.
De werken van bekende kunstenaars als Rembrandt en Rubens tonen hun eigenheid, hun identiteit.
Met het project ‘Tweezijdig Belicht’ wil MAD onderzoeken of bezoekers van de expositie de identiteit van een beeldend kunstenaar kunnen herkennen aan zijn ‘handschrift’. Daarnaast wil MAD er een bijdrage aan leveren om de hedendaagse kunstbeleving te bevorderen.
‘Tweezijdig Belicht’ brengt in deze expositie maritieme kunst van zowel Belgische als Nederlandse kunstenaars bijeen. Opvallend is het verschil in culturen.
Stichting MAD vraagt zich af of de bezoekers die verschillen waarnemen. De organisatie nodigt hen dan ook uit om te gaan kijken en genieten, maar vooral om antwoord te geven op de vraag: ‘Valt van de tentoongestelde werken de Vlaams/Nederlandse identiteit af te lezen?’

Enquête
Dat kan door het invullen van een enquête. Bij de tentoongestelde werken zijn dan ook geen namen vermeld, maar nummers.
Op die manier worden bezoekers niet beïnvloed in hun waarnemingen die immers objectief moeten zijn.
Er is een prachtige catalogus van deze expositie samengesteld. Deze is echter niet te koop. Bezoekers ontvangen deze catalogus als dank voor het invullen van de enquête.
De kunstenaars hebben voor hun werken gebruik gemaakt van zeer gevarieerde technieken en onderwerpen. Van keramiek tot aquarel en olieverf. Van een variëteit aan zeegezichten en schepen tot maritieme attributen. Hun relatie met water, met de zee hebben zij gemeen.

Uitersten
Schilderes Els Burgers lijkt met schilderijen van Belgische trekpaarden van garnalenvissers een vreemde eend in de maritieme bijt.
Zij schildert graag paarden en zocht de relatie met de zee in hun werk op de vloedlijn van het strand.
Geheel anders is het werk van Ludo van Well. Hij ontwerpt onder andere futuristische schepen die hij uitvoert in kleurig kunststof. Op de foto is hij te zien met zijn versie van een rondvaartboot.

Tweezijdig Belicht is t/m 29 november te zien in Museum Veere.
Daarna verhuist de expositie naar Hof te Bist in Ekeren-Antwerpen. Daar kunnen bezoekers ervan genieten vanaf februari 2016.


klik op een foto van het voorproefje voor de pers



 







 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geen compleet beeldverslag? druk op de pijltje boven in explorer (pagina vernieuwen)